To allow smoke to escape, and keep the rest of the house relatively smoke free, a smoke bay was constructed in the south east corner of the open hall. The framing of the central truss of the open hall was infilled, allowing smoke from the open hearth to be contained, keeping the air in the remainder of the hall clear.


Entrance to the smoke bay today.

The smoke hood was constructed using lathe and plaster, supported on a crudely finished timber framework.
The wall of the bay was framed using a series of five full height timber studs. These were halved trunks, roughly hewn, with a splay at their tops where they were nailed to the north side of the collar purlin. Additional support was given to the wall frame by a 100mm diameter round section timber rail, pegged to the tall vertical studs at the level of the tie beams.
The horizontally set rail is supported each end by a timber bracket, nailed to the face of the crown posts in the roof trusses of the intermediate crossframes.



Soot, about 2 inches thick can be seen in the smoke bay, showing evidence of the years of use.